Skal du ud at rejse og bevæge dig meget rundt med en rygsæk på ryggen, så er det vigtigt, du vælger en rygsæk af god kvalitet. Dagsrygsække såvel som de store vandrerygsække skal nemlig sidde godt for ikke at slide unødigt på skuldre og ryg, især hvis du skal bære dem i flere timer ad gangen.
Rygsække til vandretur eller bjergbestigning
Hvad end du planlægger en vandretur på Hærvejen, en Camino vandring eller drømmer om at komme til tops på Kilimanjaro, så skal udstyret være i orden. Se vores udvalg af vandrerygsække fra kendte mærker som Fjällräven, North Face og Arva.
Hvilken vandrerygsæk skal jeg vælge?
Inden du køber din vandrerygsæk, er der nogle overvejelser, du skal gøre dig. Er det til dagsture i naturen eller som rejserygsæk på en længerevarende vandreferie? Skal den bare rumme det mest nødvendige som ekstra tøj, mad og drikke - til en dag eller flere dage? Skal der i rygsækken være plads til diverse outdoor udstyr eller kamera grej? Alle disse faktorer har nemlig betydning for, hvilken størrelse vandrerygsæk du har brug for.
Størrelsen på en vandrerygsæk bliver opgjort i liter. Jo flere liter, des større rummelighed – og dermed også selve størrelsen på rygsækken. Backpackere, der rejser let vælger typisk 40-50 liter, men er udgangspunktet for vandreturen, at man går fra hytte til hytte eller andre overnatningssteder, som ikke kræver den store oppakning, så vil en 35-40 liters rygsæk også kunne gøre det. Dvs. ture med forholdsvis lille oppakning, f.eks. Camino eller Hærvejsvandring.
Vi har også store vandrerygsække på 55, 65 og 75 liter fra Fjällräven og The North Face. De store rejserygsække er velegnede til længere ture, både til lange vandreture, men også hvis du rejser rundt i lande, hvor det er svært at komme omkring med en kuffert eller du bare foretrækker at have armene fri, når du skal bære rundt på din bagage.
Nogle rygsække er angivet som kvinde rygsække, hvilket som regel betyder, at de er lidt kortere i rygstykket og at der er kortere mellem skulderstropperne end en gennemsnitlig rygsæk med samme liter mål. Dog vil langt de fleste modeller både passe til damer og herre, da rygsækken jo kan justeres til den enkeltes kropsbygning.
Vigtige features, når du vælger vandrerygsæk
En god vandrerygsæk har justerbart rygsystem, justerbare og polstrede skulderstropper, såvel som polstret hoftebælte. Hele bæresystemet skal jo gerne sikre, at der er mindst mulig belastning på ryg og skuldre, så der er helt sikkert fokus på ergonomi, når vi taler vandrerygsække. Derudover vil denne type rygsæk også være udført i praktisk materiale, som er slidstærkt og vandafvisende.
Mange vandrerygsække er også udført med åndbar skumryg eller med mere avancerede ventilationssystemer for optimal komfort på vandreturen. Toplåg hører også til på klassiske vandrerygsække. Toplåget fungerer både som praktisk lille lomme, der er nem at komme til og så beskytter den indholdet i rygsækken ekstra godt. Vi kommer heller ikke uden om en god rumdeling af tasken, der typisk har et eller to store rum samt nogle mindre sidelommer, der er nemme at komme til uden at man skal åbne hele rygsækken.
Regnslag til rygsække
Et regnslag kan være meget nyttigt rejseudstyr og helt uundværligt, hvis du rejser i regntiden, hvor selv en byge kan give voldsomme mængder nedbør. Du kan også bruge dit rygsæk regnslag som ekstra beskyttelse under busturen eller i storbyen, hvis du ønsker at lukke helt af for rygsækken. Se vores udvalg af regnslag og rain covers til rygsække i vores kategori Taske tilbehør, hvor du også finder brands som Osprey, Fjällräven og Haglöfs.
Uanset om du skal på bjergvandring eller du bare foretrækker rygsækken som primær bagage, så vælg en rygsæk med god bærekomfort og som kan justeres til din kropsbygning. Find den bedste rygsæk til dagsture eller tjek udvalget af vandrerygsække ud her på siden og bliv klar til din næste trekking eller vandretur. Om det skal være en rygsæk med stativ eller om den skal være foldbar, lader vi være helt op til dig.
Se alle rygsække her
Vandreture i Danmark
At tage ud i naturen har fyldt mere i danskernes bevidsthed de seneste år. Familier, der måske ikke tidligere tog på udflugter i naturen er blevet den oplevelse rigere. Og dem, der aldrig ville drømme om at holde ferie hjemme i Danmark har pludselig set verden med nye øjne. Det handler naturligvis rigtig meget om den effekt hele corona-krisen har haft, både mentalt og praktisk hos os alle.
Med inspiration fra Dansk Vandrelaug giver vi her vores bud på nogle gode og smukke vandreruter i Danmark. For hvorfor ikke kigge på nogle af de bedste ruter i Danmark, hvis ferien skal holdes hjemme. Vandring er godt for både krop og sjæl - og for børn, såvel som voksne. Danmark er et godt land at vandre i og så findes der mange forskellige ruter. Der findes både stier, der går igennem byer (Kløverstierne) og mere naturskønne stier, f.eks. som Naturstyrelsens eller Dansk Vandrelaugs (Kvalitetsstier). Bliv klogere på nogle af de kendte stier og ruter her:
- Naturstyrelsens stier findes i hele landet og kendes ved, at de er markeret med gule prikker. På udinaturen.dk giver Naturstyrelsen et overblik over ruter (både vandreruter og cykelruter), såvel som faciliteter som vandpost, shelter, bålplads og udsigtstårn.
- Kløverstierne findes i hele Danmark og er perfekte, hvis du ønsker at se din by og omegn. Kløverstier blev startet af Friluftsrådet og består altid af fire ruter, symboliseret med de fire kløverblade. De 4 ruter er henholdsvis 2,5 km., 5 km., 7,5 km. Og 10 km.
- Kvalitetsstier er ruter, som Dansk Vandrelaug godkender og certificerer. Stierne skal leve op til 13 kriterier, før de kan betegnes som en kvalitetssti. Blandt andet skal 35% af stierne være naturstier (f.eks. markvej eller skovvej), asfalt må højst udgøre 10-35% og der skal i gennemsnit være mindst to oplevelsespunkter pr. km, som f.eks. natur- og kulturattraktioner eller landskabsændringer.
- Spor i Landskabet er et landsdækkende projekt, der blev startet i 1997. Her er der tale om stier, som landmænd, lodsejere og private organisationer stiller til rådighed for vandring. Sporene, som vandrestierne kaldes, giver mulighed for en mere rå naturoplevelse via de afmærkede trampestier – og dermed adgang til privatejede natur- og kulturlandskaber. Se mere på spor.dk
Nedenfor kan du få inspiration til nogle gode vandreture i Danmark.
Gode vandreruter på Sjælland
- Kongskilde ved Sorø. Stien er udnævnt som kvalitetssti af Dansk Vandrelaug, men er også Naturstyrelsens sti, hvilket betyder, at den er afmærket med gule prikker, så du nemt kan finde vej.
- Røsnæsspidsen ved Kalundborg. Naturen omkring Røsnæs er enestående med både skov og hav.
- Nekselø i Sejerøbugten. Nekselø er en ø med unik natur med sjældne blomster, mange fugle, skove, vandhuller og stejle skrænter.
- Skjoldungestien går fra Roskilde Station til Hvalsø Station og er en meget historisk sti. Her kommer man både igennem skov og et landskab, der præget af istiden.
Gode vandreruter i Jylland
- Rold Skov byder på et bakket terræn og er ikke afmærket undervejs, så husk kort eller din telefon. Dansk Vandrelaug har udnævnt vandreruten ved Rold Skov som en gastronomisk kvalitetssti. Det betyder bl.a. at stien primært er en natursti og har et aktivt/kreativt samarbejde med mindst en restauratør indenfor 200 m.
- Mols Bjerge i Ebeltoft. Landskabet er meget bakket og kuperet. Det mest markante er dødislandskaberne, der er skabt af gletsjere og isblokke for over 18.000 år siden. Området bærer også præg af fortidens mennesker, hvor man blandt andet kommer forbi bronzealderens begravelsespladser.
- Himmelbjergruten tager dig igennem Søhøjlandet. Turen starter fra Ry Station til Silkeborg nord om Himmelbjergsøerne og tilbage syd om søerne eller omvendt.
- Hald Sø. Stien er en kvalitetssti, men da man også går på dele af Naturstyrelsens stier samt Hærvejen, vil noget af turen være afmærket, men ikke den hele. På turen ved Hald Sø oplever du overgangen fra den østjyske bøgeskov til den vestjyske hede.
Gode vandreruter på Fyn
- Øhavsstien er med sine 220 km, Danmarks længste vandrerute, men kan kortes til den distance, som du ønsker. Stien dækker det smukke kystlandskab fra Sydfyn til Ærø og Langeland og du kommer forbi naturområder, som du kun kan nå til fods. Derudover kan du opleve herregårde, landsbyer og små gamle købstader.
- Svanninge Bjerge er også en del af Øhavsstien, Du kan se gå forskellige ruter, fra 5 km. til 9 km i smukt kuperet terræn.
- Lillebæltsstien ved den vestfynske kyst. Her kommer man forbi kystlandskaber, strande, skrænter, hyggelige bymiljøer, skove og åbne marker.
Vandreturen kender ingen alder. Hop i vandrestøvlerne eller et par gode sko – men overvej først lige, om det skal være en halvdagstur eller heldagstur, så rygsækken bliver pakket rigtigt. Hvis man bare skal gå et par timer, så behøver man jo ikke den store oppakning. Det er dog altid en god idé at have en god rygsæk med. Pak lidt ekstra tøj, vand, mad og snacks. Snacks er ekstra vigtigt, hvis du har børn med på turen. Snacks er oplagte til pauserne undervejs.
Husk at holde pause de fede steder. Vandring er nemlig meget mere end god motion, det er essensen af alt det man oplever undervejs. Og det velfortjente hvil, hvor man kan nyde en varm kop kaffe, en kold forfriskning og madpakken, der giver fornyet energi. Se vores udvalg af drikkeflasker og termo drikkedunke til voksne og drikkedunke til børn her på neye.dk
Hvis man ønsker at overnatte i naturen, kræver det lidt mere forberedelse. Man kan ikke altid regne med, at der er en ledig shelterplads, så husk telt og sovegrej (sovepose, trangia sæt mm), hvis du gerne vil sove ude i naturen. Derudover vil de mest basale toiletsager, poser til dit skrald, lygte, lommekniv mm. være gode at få på pakkelisten. Hvis du går en hel dag eller over flere dage, så husk skiftetøj. Typisk anbefaler man 3 lag tøj, som man kan tage af og på, efter behov. Også gerne noget tøj, der er vind og vandtæt.
Se pakkeposer til rygsække
Se outdoor toilettasker